Technologie

Tehnologia Lost Wax

Tehnologia traditionala de turnare a bronzului "Lost Wax Technique", este utilizata pentru realizarea lucrarilor de arta in bronz . Procesul tehnologic pentru realizarea unei singure sculpturi se desfasoara pe perioada a minim doua/trei saptamani. Cu strictete,se parcurg urmatorii pasi:

1.Crearea matritei
Crearea matritei dupa sculptura originala este considerata a fi primul pas fiind considerat in acelasi timp cel esential. Detaliile sculpturii trebuiesc atribuite cu atentie matritei. Matrita poate fi confectionata din rasina, ipsos, lut, ceara sau alte materiale similare. In functie de dimensiunile sculpturii, matrita va fi taiata in sectiuni pentru realizarea modelului se realizarea turnarii..

2. Crearea modelului din ceara
In matrita respectiva,se toarna ceara topita pentru a se realiza modelul din ceara. Acest model este un duplicat perfect al originalului.

3. Finisarea modelului din ceara
Modelul din ceara este scos din matrita si finisat (redetaliat) de catre un artist plastic profesionist. Fiecare forma de ceara astfel obtinuta este tratata individual si pe baza acelorasi criterii de perfectiune ca si lucrarea originala. In acest stadiu sunt atasate formei de ceara asa numitele bare sau porti, precum si palniile care vor asigura turnarea ulterioara, fara bule de aer sau gaz, a bronzului.

4. Imbracarea formei de ceara
In aceasta etapa, forma din ceara finisata obtinuta anterior se scufunda de mai multe ori in argila topita, un lichid refractar, la temperatura controlata de 72 grade Fahrenheit. Apoi, forma ceramica se scufunda in nisip ceramic cu granulatie mare. Nisipul ceramic este aplicat in mai multe randuri, marindu-se de fiecare data granulatia acestuia. Inaintea fiecarei aplicari, forma ceramica trebuie uscata.Dupa aplicarea numarului necesar de straturi, similare unei coaje de ou,aceasta se lasa la uscat intru-un mediu in care temperatura este controlata cu strictete,pentru evitarea deformarilor necontrolate.

5. Arderea
In etapa urmatoare,imbracamintea ceramica obtinuta se arde in cuptoare speciale pentru a se intari si a permite turnarea bronzului la temperatura inalta in matrita. In timpul arderii, ceara din interior se topeste si este drenata afara din forma de ceramica (de aici denumirea tehnicii de "ceara scursa"). In acest fel ia nastere forma de ceramica/nisip. Ceara scursa poate fi colectata si refolosita.

6. Turnarea bronzului
Bronzul topit se toarna la o temperatura de 2050° Fahreinheit in forma de ceramica imediat dupa scoaterea acesteia din cuptor.

7. Spargerea
Dupa cateva ore, timp in care metalul turnat se raceste, invelisul ceramic este spart cu atentie, dezvelind sculptura nefinisata din bronz.

8. Sablarea
In acest stadiu, sculptura este inspectata cu atentie. Orice ramasite sau fragmente de ceramica/nisip sunt inlaturate cu ajutorul unui flux de aer sub presiune amestecat cu nisip fin.

9. Asamblarea
Asamblarea partilor se executa prin sudura de catre un specialist.

10. Finisarea
Urmele de sudura rezultate din asamblare se rectifica de catre artisti specializati.

11. Finisarea cu granule de sticla
Asemanator cu sablarea, acest proces de finisare se executa cu ajutorul unor particule fine de sticla.

12. Lustruirea
Sculptura fina din bronz este lustruita manual fiind pregatita pentru aplicarea patinei.

13. Patina
Mai intai, sculptura se spala intr-o baie de acid, apoi se incalzeste la o temperatura ridicata, moment in care se aplica manual o substanta chimica care confera lucrarii din bronz aspectul de patina de lunga durata. Specialistii pot obtine patine in multe culori diferite.

14. Ceruirea
Ceara este aplicata manual pe intreaga suprafata a sculpturii,in paralel cu incalzirea lucrarii din bronz ,pentru a se asigura obtirea unei patine/nuante dorite.

15.- Controlul de calitate
Desi sculptura este controlata in fircare etapa a procesului tehnologic,pentru a se avea certitudinea obtinerii unui standard calitativ deosebit in special in ce priveste respectarea detaliilor,aceasta este in final inca o data inspectata cu atentie,pentru a fi siguri ca numai lucrarile corespunzatoare calitativ vor fi expediate catre colectionari.